Tänk DevOps från start med din Power Platform

Vi tycker att det är viktigt att tänka DevOps med sina tillämpningar i Microsofts Power Platform från start. Nedan delar vi vår syn och vår erfarenhet, och erbjuder samtidigt våra tjänster för att hjälpa er få en hållbar struktur för förvaltning och vidareutveckling av dessa tjänster. Kontakta gärna oss på Bravero om hur vi kan hjälpa er inom detta område för att skapa struktur, ordning och reda så ni kan realisera era lösningars värde fullt ut från idé till tillämpning.

Microsofts Power Platform är här för att stanna. Förutom att vi själva har byggt ett stort antal lösningar för våra kunder börjar det nu dyka upp situationer där kunder ber oss ta över förvaltning och vidareutveckling av lösningar de snickrat ihop själva och som börjar växa i funktionalitet och krav på tillgänglighet. Flinka medarbetare som inte arbetar på IT-avdelningen med tillgång till dessa verktyg bygger systemstöd på egen hand nu, som de sen lämnar över till IT-avdelningen att rulla ut och förvalta, i bästa fall… Vänta nu, det här känner vi igen. Vi backar tiden en 15–20 år och minns Lotus Notes. Lotus Notes var en mycket kapabel klient som gav medarbetare kraftfulla verktyg att bygga applikationslösningar i, på klienten. Alltså på medarbetarens egen dator. Vi såg massor av exempel på verksamheter där en flink medarbetare hade byggt en egen tillämpning i Lotus Notes som blev verksamhetskritisk. Ordersystem, koncernredovisning, bokningssystem, you name it…

Precis samma mönster ser vi nu med Power Platform där problemen i huvudsak blir desamma. En applikation har utvecklats utan tänk på hur den ska förvaltas och utvecklas över tid.

Microsoft Power Platform har som många andra av tjänsterna i Office 365 utvecklats under många år, byter namn eller får ett nytt skal och börjar helt plötsligt uppmärksammas som något nytt som fungerar ypperligt. Tänk er bara hur väl Teams fungerar. För oss som varit med ett tag så tänker vi detta är samma sak i nytt skal där man trycker ihop Skype for business (med föregångarna Office Communicator och Lync) med en SharePoint site och vips så har man Teams, och alla älskar det.

Power Platform har samma historia med ett långt arv av lösningar som vi byggt massor lösningar med av SharePoint Designer och SharePoint Workflows tillsammans med Microsoft InfoPath och andra verktyg mer eller mindre kända oftast mindre.

Hela IT-världen har lärt sig att det kan bli dyrt och ta tid att utveckla saker, och ibland kanske inte ens klart alls. Det kommer mer krav på enklare gränssnitt för att skriva applikationer och där tar Power Platform alltmer mark med sitt enkla sätt att skapa applikationer och flöden för intranät och mobila enheter.

Idag utvecklas de flesta applikationer med ett bra stöd för att skicka kod från utvecklarens dator till serverplattformen där förändringarna implementeras utan avbrott för kunderna. Det är så det bör skötas med DevOps. Alternativet – att stänga ned under en helg för uppgradering hör man inte lika ofta längre. DevOps är samlingsbegreppet för flera program som kombinerar utveckling av kod med plattformen som det skall köras på (oavsett lokal server eller i molntjänst). Målet är att förkorta tiden mellan idé och en lösning som är implementerad för användare. DevOps kan ses som en process där varje fas har ett antal verktyg och metoder:

  • Planering – Kravhantering och teknikval
  • Utveckling – Programmering, bygga, miljöer och automatisering
  • Verifiering – Test och kvalitetskontroll
  • Paketering – Versionshantering
  • Release-förfarande – Process för ändring, godkännande och automatisering
  • Konfiguration – Hantering av infrastruktur, infrastruktur som kod
  • Monitorering – Övervakning, logghantering, prestanda, skalning och användarupplevelse.

Vi använder oss av Microsoft Power Platform Build Tools for Azure DevOps för att skapa ordning i alla applikationer som är skapade i Power Platform. Med dessa verktyg så hanterar vi kedjan från ax till limpa med fullständig automation.

Lösningen blir källkodshanterad med spårning på förändring mellan de olika versionerna med hjälp av Azure DevOps Pipelines.

Läs mer: https://docs.microsoft.com/en-us/power-platform/alm/devops-build-tools